Actueel

Wilt u de recente ringvangsten zien? kijk dan op: www.trektellen.nl

In de webblog hieronder wordt met regelmatig actuele berichten geplaatst.  

Najaarstrek en excursies

Het is half november en de regen doet nu goed zijn intreden! Dat zou tijd worden, want op het Zanddepot is het waterpeil nog steeds erg laag. De droge warme zomer heeft zijn sporen nagelaten, en het waterpeil is nog niet op "winterhoogte" Voor de grootste regenfront(en) uit zijn de meeste trekvogels al vertrokken, of juist aangekomen op hun overwinteringsgebieden. Zo is oktober altijd een goede maand voor trek van roodborsten, koperwieken, merels en andere lijsterachtigen. Ook op de baan zien we dat de najaarstrek volop plaats heeft gevonden. Vanaf half oktober hebben we meerdere dagen gehad met meer dan 100 vogels! Dat is voor onze locatie druk te noemen. Hoewel er ook een hoop terugvangsten tussen zitten hebben we in totaal ruim 600 vogels gevangen in 6 vangdagen afgelopen maand. Daartussen zaten opvallend veel Vinken, Vuurgoudhanen en sinds mei ineens weer Boomkruipers!  

Lees meer »

Torenvalk tussendoor

Hoe een vrije dag thuis om het huis op te ruimen anders begon dan gedacht. In de avond van woensdag kwam er bericht van Annemieke haar werk. Daar was in een kleine kas een torenvalk binnengevlogen welke er niet meer uit kwam. Omdat het bericht 's avond pas kwam de volgende ochtend vroeg maar direct op pad. allereerst nog geprobeerd om de ramen open te zetten, maar de uitgang kon de valk niet vinden. Met behulp van een schepnet en een ladder kon de valk al snel worden gevangen en bevrijdt uit de kas.

Lees meer »

Over de grens!

Soms is het goed om eens over de grens te kijken. Zowel ter ontspanning als vakantie als vaktechnisch op vogelring gebied. Regelmatig doe ik tijdens vakanties andere ringstations of locaties aan. Eerder heb ik zo bij Annsjön bird observatory in Zweden meerdere malen geringd en ben ik o.a. bij de Vancouver Avian Research Centre in Vancoucer en bij de Col de Bretolet in Zwitserland hartelijk ontvangen om mee te kijken bij het ringwerk. In de nazomer van 2022 heb ik tijdens de vakantie met het gezin in het zuiden van Zweden de bekende locaties daar bezocht. Bij Fagelstation Falsterbo en Fagelstation Ottenby werd ik vriendelijk ontvangen en mocht ik meekijken in het standaard werk daar. Op de terugweg kon ik nog een bonus meepakken, ik bleek dichtbij het Gedser Fuglestation in Denemarken te staan. Dat laten we niet zomaar voorbij gaan! 

Lees meer »

Einde CES seizoen

Op 7 augustus sloten wij met ronde 12 het CES-project voor dit jaar af. De (best wel) zware inspanning zit er weer op! Voor ons ondertussen het derde jaar op rij dat wij hebben deelgenomen aan dit project van Vogeltrekstation en SOVON. Twaalf ochtenden vroeg je bed uit, voor dag en dauw, alles opzetten, vogels uithalen, verwerken, opruimen en invoeren van gegevens tot ver in de middag is soms best inspannend en bewerkelijk. Zeker naast een "gewone" baan. Maar wij doen dat met alle liefde! 

Lees meer »

Voorjaar!

April start zuinig, slecht weer na het prachtige weer eind maart is hier debet aan. Gelukkig is het weer iets beter wanneer we de eerste excursie ontvangen dit voorjaar. MEC Hertenkamp Enkhuizen komt langs met de deelnemers van de vogelcursus. Ook hier (zie https://trektellen.nl/count/view/2626/20220409 )  blijven de vangsten zuinig maar is er nog voldoende te zien en te horen. Dat de meeste deelnemers weer naar huis gingen werden de achterblijvers en wij zelf verrast met de vangst van een 2dejaars Sperwer man! Die tijdens het ringen ook precies liet zien hoe snel hij kan zijn met zijn grijpgrage poten! Ook mochten we weer een oude bekende vreemde ring ontvangen in de netten! 

Lees meer »

Mezen in beweging & Reproductie uit CES

In de periode eind februari tot eerste helft maart hebben we maar liefst drie vreemde ringen in onze handen gehad bij Pimpelmezen en mochten we twee terugmeldingen van door ons geringde Koolmezen elders ontvangen. De mezen zijn dus in beweging geweest! 

Lees meer »