Stormschade, voorjaarstrek en jaarverslag

Gepubliceerd op 9 maart 2022 om 14:00

Stormschade

De stormen Dudley en Eunice die in de tweede helft van Februari over Nederland raasde hebben hun sporen nagelaten. Op meerdere plekken in de regio zijn bomen omgewaaid, afgebroken en zijn de meeste dode takken uit de bomen gewaaid. Voor soorten die al op nesten zaten zoals Aalscholvers of Bosuilen ben ik benieuwd of deze allemaal de stormen goed zijn doorgekomen. Dat in de zonnige dagen erna direct de vroege voorjaartrek losbarst lijkt daarin wat tegenstrijdig, maar de natuur laat zich niet tegenhouden. 

 

Na de stormen was het ook op het ringstation puinruimen, enkele bomen  en losse takken op de netbanen en paden zijn met behulp van ouders van den Berg verholpen. Alle netbanen zijn weer toegankelijk en operationeel gemaakt voordat we een weekend naar Twente vertrokken. Dat we die dag nog enkele kepen en een pimpelmees niet van ons (NVO) vingen maakt het een waardevolle dag.

 

 

Voorjaarstrek en activiteiten

Zaterdag de 26ste februari draaiden we mee in de (zangvogel) certificering die het Vogeltrekstation regelmatig organiseert voor ringers in Nederland. Dit keer was dat op de ringplek van Henri Bouwmeester, Markelo grote en kleine Bree, een mooie boslocatie met omringend hoog opgaand gemengd bos welke ons voorzag van een divers palet aan voorkomende soorten. Als technisch instructeur keek ik mee bij de certificerende deelnemers op het welzijn en correct hanteren van de vogels en op een juiste manier van determinatie, leeftijdskenmerken en nemen van biometrische maten. Dat daarbij ook voor mij leuke soorten, die we in het westen maar weinig aantreffen, als Boomklever en Glanskop langskwamen maakt het alleen maar leuker en leerzamer! Totale (en ook wel indrukwekkende) aantallen van die dag staan hier: https://trektellen.nl/count/view/964/20220226 

Daags erna nog een stukje van de voorjaartrek mee kunnen maken welke vooral in het oosten van het land te ervaren is: Kraanvogeltrek! In de middag een fraaie groep van een kleine 80 kraanvogels cirkelend richting noorden.

 

Dat de vroege voorjaarstrek is begonnen merken wij op de ringplek ook! Hoewel de eerste Tjiftjaf nog op zich laat wachten zien we de wintergasten opvetten en is er nieuwe aankomst van lijsterachtigen in het terrein. Ook de mezen zijn in beweging (geweest) wat we zien aan de terugmeldingen en terugvangsten. Zo maakten we begin maart weer een memorable dag mee. 

Als eerste merkten we dat er aardig wat vinkachtigen in het terrein waren. Met maar liefst 16 kepen (14 nieuw en 2 terug van afgelopen week) en 13 vinken konden we ons geluk al niet op! Naast de vinken waren ook de mezen aan het opvetten, waarschijnlijk zullen deze op korte termijn verder zijn getrokken naar hun broedgebieden. Maar liefst 7 verschillende Grote bonte spechten (nieuw dagrecord), een Koolmees vanuit Medemblik en een Pimpelmees NVO uit de Flevopolder waren een aangename verrassing. Een nog grotere verrassing was de terugvangst van een Merel met een London ring! Beweging gaande: Voorjaarstrek! 

Het totaal van die dag was een 58 nieuwe ringvangsten en 55 terugvangsten! Een overzicht van alle vangsten zie: https://trektellen.nl/count/view/2626/20220305 

Jaarverslag 2021

Dat de stormen ons dwongen om binnen te blijven gaf ons ook wat sneller de tijd om het jaarverslag over 2021 af te ronden! Een overzicht van de projecten, vangsten en activiteiten in 2021. Deze is vanaf nu dan ook beschikbaar op de website en ook aangeboden aan alle betrokkenen bij het VRS. Via de projectenpagina is hij te downloaden, of via deze link:  Jaarverslag 2021 VRS West-Friesland 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.