Voorjaar!

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 17:56

April start zuinig, slecht weer na het prachtige weer eind maart is hier debet aan. Gelukkig is het weer iets beter wanneer we de eerste excursie ontvangen dit voorjaar. MEC Hertenkamp Enkhuizen komt langs met de deelnemers van de vogelcursus. Ook hier (zie https://trektellen.nl/count/view/2626/20220409 )  blijven de vangsten zuinig maar is er nog voldoende te zien en te horen. Dat de meeste deelnemers weer naar huis gingen werden de achterblijvers en wij zelf verrast met de vangst van een 2dejaars Sperwer man! Die tijdens het ringen ook precies liet zien hoe snel hij kan zijn met zijn grijpgrage poten! Ook mochten we weer een oude bekende vreemde ring ontvangen in de netten! 

De week erop starten we het CES seizoen. Ook deze dag ontvangen we weer een excursie. Ditmaal van de KNNV regio Hoorn/West-Friesland onder leiding van Douwe Greydanus, fraai is dan weer een putter en in de nestkasten duiken de eerste eitjes op! 

Eind april was het alweer hoog tijd om het eerste maai onderhoud aan de baan uit te voeren. Het gras en kruiden vegetatie groeien snel en hoog hier en om het begaanbaar en veilig te houden is af en toen onderhoud wel noodzakelijk. Ook vangen we dan de eerste tuinfluiters van het voorjaar!

Begin mei staat in het teken van CES ronde 3, de afgelopen tijd is er een aanhoudende noord tot noordoosten wind wat lijkt te zorgen voor een matige terugkomst van zomergasten. Ondanks dat vangen we in totaal toch 7 tuinfluiters terug in deze ronde. Bij elkaar dit jaar dus alleen nog maar tuinfluiters uit voorgaande jaren gevangen en nog geen "nieuwe" ongeringde vogels in het terrein gehad! Bijzonder! 

 

In de nestkasten duurde het even voordat de bezetting en nestbouw op gang kwam, maar nu we verder in mei zitten zijn de meeste kasten van de 21 bezet en zijn de eerste eendagskuikens ondertussen uit het ei! De aankomende weken zullen er dus ook de nodige jonge koolmezen en pimpelmezen worden geringd. 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.