Bijzondere ringvangst bij VRS West-Friesland

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 10:29

Al een tijd draagt het VRS West-Friesland bij aan het ringonderzoek aan vogels op een vaste locatie in hun. Op 8 november j.l. werd de ringlocatie weer ingericht door Klaas van den Berg en Bram Laan. De reguliere vaste opstelling werd met één extra net uitgebreid in de hoop op een IJsvogel. Hetgeen niet aangetroffen werd, wel waren een aantal merels present. Bij het uit het net halen van een Merel vloog een “vogel” het net in. Een blik maakte al snel bekend dat het niet een Roodborst betrof maar een heuse Blauwstaart! 

Blauwstaart

Daar stonden we toch even vol verbazing, want dit is wel een bijzondere soort.
De Blauwstaart is een soort welke tot de familie van vliegenvangers behoort. Zijn broedgebieden loopt in de taigazone van noord-Azië tot het oosten van Finland. Na het broedseizoen trekt de vogel naar hun overwinteringsgebieden in Zuidoost-Azië en Japan. Deze heeft dus een behoorlijke afwijking gemaakt door naar het westen te vliegen. Na het bepalen van geslacht en leeftijd is de vogel voorzien van een Vogeltrekstation ring, een unieke ring waaraan de vogels als individu is te herkennen. Nadat enkele biometrie maten zijn genomen en de vogel is gewogen (13 gram) is er een korte “fotoshoot” geweest om deze soort goed te documenteren.
Dit is een bijzondere vangst en de eerste geregistreerde waarneming (en vangst) van deze soort in West-Friesland. Opvallend is dat er dit jaar in Nederland meerdere waarnemingen en vangsten van blauwstaarten zijn gedaan. Finse vogelonderzoekers namen eerder dit jaar al een record hoog aantal territoriale blauwstaarten waar in de broedgebieden, wat duidt op een zeer succesvol broedseizoen aldaar.
Totaal was deze dag op VRS West-Friesland al meer dan geslaagd, want deze dag werden 173 unieke vogels gevangen over 20 verschillende soorten. Dit is al voor de VRS al een recorddag. Treft u een vogel met een ring dan kunt u deze melden. zie hiervoor de pagina: ring gevonden?

 

Dit bericht is ook (in aangepaste vorm) gepubliceerd in het Hoornblad nr.110 winter 2021 van de KNNV afdeling Hoorn/West-Friesland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.