Al even geleden....

Gepubliceerd op 25 oktober 2021 om 11:39

Het is alweer even geleden sinds de laatste nieuwsupdate/blog. Nu de herfst vol binnen is in Nederland is het tijd om de tussenstand op te maken. Het broedseizoen ligt al even achter ons en de najaarstrek is al over het hoogtepunt heen, de eerste wintergasten zijn alweer in het land! 

 

Het CES-project heeft ook in 2021 weer alle twaalf periodes gedraaid. De aantallen leken aanvankelijk hoger uit te komen aan het begin van het seizoen, maar naarmate de zomer vorderde leek het toch weer in minderen. In totaal 317 vogels nieuw geringd tijdens de CES periodes en 190 terugvangsten konden we noteren. Daarmee is het ongeveer gelijk aan de CES aantallen van vorig jaar. Opvallende vangsten waren onder andere de 16 nieuwe Zanglijsters, Draaihals, Beflijster, Gekraagde roodstaart zoals eerder al in een blog is geschreven. In de laatste CES periode vingen we een Tuinfluiter met een vreemde ring niet van ons, en ook de terugvangst van een Houtduif is noemenswaardig. Grasmussen hebben dit jaar meer meegedaan in de vangsten als eerder. Tussen twee CES periodes in een ringactie leverde naast een Groene specht ook een Kleine Karekiet op met een NVO ring van VRS de Haar alsmede de nieuwe baansoort Appelvink! Deze droeg ook nog eens een vreemde ring, eerder geringd bij de ringplek Gemaal Leemans! 

 

 

De najaarstrek in september hebben we grotendeels gemist door vakantie, eind augustus pakte we nog wel wat nieuwe soorten voor het ringstation mee. Zo belanden Braamsluiper en Sprinkhaanzanger als doortrekkers in onze netten. Dit jaar waren de vlierbessen niet verdroogt en zullen ze goed gevonden zijn door zwartkoppen, tuinfluiters en meer. In Oktober bleek er in delen van het land een pimpelmezen invasie gaande te zijn, gezien de elders aangetroffen ringen uit noord-oost europa (o.a. Estland, Litouwen) is de herkomst van de influx wel te herleiden. Op VRS West-Friesland merken we daar weinig van tot op heden.

Op 16 oktober j.l. konden we weer een excursie ontvangen van het Texel Big Day team Tureluurs. Ter sponsering voor hun bijdrage aan de Big Day organiseren ze jaarlijks een excursie bij het ringstation. Dit jaar werden de deelnemers getrakteerd op een aantal koperwieken, Kepen, Sijzen en de wat bekende tuinvogels zoals Merel, Koolmees en Pimpelmees. 

24 oktober vingen we in totaal een drietal gaaien! Een was een "oude bekende" en bleek de in maart 2020 geringde "kruisbek" Gaai te zijn! In april dit jaar vingen we deze al een keer terug, maar nog steeds overleefd deze vogel dus goed met zijn handicap! 

 

Wat gaat dit najaar en winter ons nog brengen? Het lijkt erop dat dit jaar rustiger verloopt dan vorig jaar, gezien de vangsten minder hoog liggen dit jaar. maar het jaar is nog niet om, en wie weet komen er nog verrassingen dit jaar!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.